schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
În timpul unui interviu la HotSpot din 4 martie, Anamaria Gavrilă a susținut că proiectele de lege pentru apărarea națională care, odată intrate în vigoare, vor permite doborârea de drone intrate ilegal pe teritoriul României, au fost primite de deputați doar cu o oră înainte de dezbaterea în plen.
Întrebată de ce a blocat cele două proiecte legislative, contestându-le la CCR după ce au fost aprobate în Parlament, Gavrilă spune că i s-a părut un semnal de alarmă faptul că proiectele de lege nu ar fi fost accesibile înainte de vot, pentru că acestea nu erau publicate pe site-ul Camerei Deputaților.
Redăm discuția pe care a avut cu jurnalistul Laurențiu Ungureanu, la HotSpot, începând cu minutul 40:30:
Jurnalist: „Trecem mai departe: ați blocat procesul legislativ care permite doborârea dronelor intrate ilegal în spațiul aerian al țării. De ce v-ați opus mai întâi la vot și de ce ați contestat la CCR?”
Anamaria Gavrilă: „În primul și în primul rând, noi nu le-am blocat (…) Noi am primit la Camera Deputaților aceste Plx-uri, 5 și 6, cu exact o oră, la ora 9:00, înainte de dezbaterile care începeau la ora 10:00, miercurea. Ei bine, în mod normal, proiectele de lege care se prezintă într-o săptămână pe ordinea de zi la dezbateri apar pe site undeva joia și sunt discutate în ședința de birou permanent undeva miercurea după plen. Da? Deci noi trebuia să primim aceste proiecte cu o săptămână înainte. Întrebarea este de ce le-am primit cu o oră înainte? De ce acest pe repede înainte? ‘Lasă că e bine, trecem, votează, nu sunt întrebări, totul e bine.’ De ce? De ce fugim de dezbatere? (…) În primul rând pentru noi acesta a fost un red flag.”
De asemenea, în cadrul interviului, Gavrilă a fost întrebată de ce a susținut anterior pe Facebook că prin aceste proiecte de lege s-ar trimite românii să lupte în Ucraina. Președinta POT a evitat să răspundă concret la aceste întrebări și a părut, în același timp, că nici ea nu știe sigur prea multe lucruri despre ce postează pe rețeaua de socializare.
Factual.ro a arătat deja că afirmațiile sale privind aceste două legi și implicarea românilor în războiul din Ucraina sunt false, aici.
Dacă proiectele de lege au fost sau nu publicate pe site-ul Camerei Deputaților înainte de ziua votului.
Proiectele la care Anamaria Gavrilă face referire sunt Pl-x 5 privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român și Pl-x 6 privind controlul utilizării spațiului aerian național.
Așa cum am arătat și în alte verificări (aici, aici și aici), cele două proiecte de lege se completează unul pe altul și vin ca o actualizarea a cadrului legal prin care să se permită intervenția armatei în cazul în care există aeronave sau drone care intră ilegal în România.
Așa cum vedem pe site, la Camera Deputaților au fost înregistrate ambele proiecte de lege încă din 3 februarie 2025, cu următoarele documente:
– Expunerea de motive (acolo unde se explică situația actuală și de ce este nevoie de această lege)
– Forma inițiatorului (adică textul legii)
– Avizul Consiliului Legislativ
– Avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării
Gavrilă insinua că proiectele nu au fost discutate în Biroul Permanent, însă vedem pe site-ul Camerei Deputaților că prima acțiune din procesul legislativ a fost prezentarea acestor legi în Biroul Permanent pe 3 februarie.
În aceeași zi, 3 februarie, proiectele au fost înregistrate pentru dezbatere la Camera Deputaților, publicate pe site și trimise la comisiile camerei pentru avize și rapoarte.
Pe 17 februarie proiectele au fost înscrise pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, iar după ce s-au primit toate avizele a avut loc și dezbaterea în plen și votul, pe 19 februarie (miercurea la care face referire Anamaria Gavrilă), după două săptămâni de la prezentarea lor în Biroul Permanent al camerei.
Afirmațiile Anamariei Gavrilă sunt false. Având în vedere modul în care a decurs procesul legislativ, știm că proiectele au fost înregistrate pentru dezbatere la Camera Deputaților încă din 3 februarie, cu două săptămâni înainte să fie dezbătute în plen și votate, alături de textele formulate de inițiatorul lor. Tot atunci au fost prezentate și în Biroul Permanent și trimise la comisii.
*Sursă foto: Anamaria Gavrilă / Facebook
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|