schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
Într-o postare pe Facebook, un utilizator invocă o anchetă a Administrației Federale a Aviației din SUA (FAA), care ar arăta că administrația Biden a angajat pe post de controlori de trafic aerian persoane cu retard mental și trage concluzia că accidentul aviatic din 30 ianuarie ar fi fost o consecință:
„O ancheta FAA arata ca administratia Biden a dispus in cadrul politicilor DEI (n.r. Diversitate, Echitate și Incluziune) angajarea pe post de controlori de trafic aerian a unor persoane cu retard mental…consecinta? dezastrul aviatic de la Washington”.
Cauzele exacte ale accidentului nu sunt încă cunoscute, iar situația nu este atât de simplă.
Într-un raport intern al FAA (Administrația Federală de Aviație), analizat de The New York Times, în momentul accidentului era un singur controlor de trafic aerian responsabil, deși, în mod normal, ar fi trebuit ca acolo să fie doi angajați. Singurul responsabil de serviciu comunica atât cu elicopterele, cât și cu avioanele. Potrivit The New York Times, raportul ar menționa că numărul de angajați prezenți în turnul de control al Aeroportului Național Ronald Reagan, în acel moment, „nu era normal pentru ora din zi și pentru volumul de trafic”.
The New York Times a scris și în 2023 despre starea sistemului aviatic din SUA, despre deficitul de controlori de trafic aerian și despre dificultățile tehnice întâmpinate de aceștia.
Mai mult, niciunul dintre rapoartele pe care FAA le-a publicat în urma accidentului nu specifică vreo legătură între programele DEI și accidentul din 30 ianuarie. Așadar, nu este vorba despre vreo anchetă suplimentară care să scoată la lumină angajările prin programe DEI, așa cum sugerează postarea.
Identitatea controlorului de trafic aerian implicat nu este cunoscută.
Speculația că accidentul ar fi fost provocat de o persoană angajată prin programul DEI a pornit chiar de la președintele Donald Trump, care a declarat, într-o conferință de presă din 30 ianuarie: „FAA recrutează în mod activ lucrători care suferă de dizabilităţi intelectuale severe, probleme psihiatrice şi alte afecţiuni mintale şi fizice în cadrul unei iniţiative de angajare a diversităţii şi incluziunii, explicată pe site-ul agenţiei” . În continuare, dă vina pe administrațiile Biden și Obama pentru accident, care susține că ar fi fost provocat de politicile DEI. În acel moment (și nici până la momentul publicării acestei verificări), nu exista nicio dovadă că accidentul s-ar fi produs din vina controlorilor de trafic aerian sau că aceștia ar fi suferit de dizabilități care să fi cauzat erori fatale.
Întrebat de un jurnalist pe ce își bazează insinuarea, Trump a răspuns: „eu am simțul realității (n.r. common sense) și, din păcate, mulți nu îl au” (video, min. 28:46).
Cu toate acestea, în aceeași conferință de presă, Trump spune de mai multe ori că anchetele privind cauza accidentului sunt în desfășurare (vezi, de exemplu, video, min. 3:42).
În acest caz, este vorba despre programe de recrutare și pregătire în aviație pentru persoanele cu anumite dizabilități (vezi, de exemplu, aici). Detaliile despre angajările în aviație din cadrul programelor DEI sunt publice pe website-ul FAA (vezi, de exemplu, aici sau aici).
Rapoartele publicate de FAA arată că, în 2016, procentul de persoane cu dizabilități angajate în aviație era de 0,7%. În 2020, în timpul administrației Trump, a crescut la 1,1%, iar sub administrația Biden, în 2023, a ajuns la 2%.
Inclusiv în 2019, sub administrația Trump, FAA a anunțat un program pilot de pregătire pentru slujbe în aviație, adresat persoanelor cu dizabilități. Totuși, pentru a fi angajați, candidații au trebuit să treacă prin antrenamente și teste (medicale, aviatice) identice cu cele pentru persoane fără dizabilități.
Unul dintre candidați a terminat programul în 2021, când a început să se pregătească pentru a fi controlor de trafic aerian.
Așadar, procesul de angajare este mai lung și mai complicat decât lasă să se înțeleagă atât postarea analizată, cât și declarația președintelui Trump. Conform unei verificări a The New York Times, este neclar câți dintre absolvenții unor astfel de programe sunt în prezent controlori de trafic aerian.
Postarea analizată promovează informații speculative și neîntemeiate, prezentându-le drept concluzii oficiale. Cauzele accidentului sunt încă necunoscute, FAA nu a dat vreun comunicat în care să spună că vreo persoană angajată prin programe de tip DEI ar fi vinovată pentru accident, iar astfel de angajări au avut loc inclusiv în timpul administrației Trump.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|