schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
O utilizatoare Instagram a postat un reel în care afirma că guvernul României a legalizat prostituția, de la începutul acestui an.
„În România s-a legalizat cea mai veche meserie. Începând cu 1 ianuarie 2025, avem un nou cod CAEN pentru activități sexuale, cu numărul de identificare 9699,” spune aceasta, în clipul postat.
Un cod CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională) este un cod numeric utilizat pentru identificarea și clasificarea activităților economice realizate de companii sau persoane fizice autorizate în România. Toate aceste coduri sunt cuprinse într-un nomenclator, disponibil pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
De la 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare o versiune actualizată a nomenclatorului, care este în concordanță cu cel de la nivel european, conform ONRC. Codul CAEN cu numărul 9699 prevede reglementarea altor servicii personale, însă în mediul online s-a propagat ideea că acest cod ar putea include și activități de natură sexuală, ceea ce a generat confuzie și interpretări eronate.
Factual.ro a cerut un punct de vedere din partea Institutului Național de Statistică pentru a lămuri situația codului 9699. INS este instituția care a asigurat corespondența între versiunea actualizată a nomenclatorului CAEN din țara noastră și cel de la nivel european.
„Structura CAEN Rev.3 nu face nicio referire la «furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau operarea de stabilimente de prostituție», așa cum eronat s-a scris și vorbit în spațiul public.
De altfel, conform noului CAEN Rev.3, codul 9699 preia integral activitățile de la codul 9609 din CAEN Rev.2. În activitățile prevăzute la codul 9609 nu se specifică sub nicio formă «furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau operarea de stabilimente de prostituție». Pe cale de consecință, nici în acest nou cod, 9699, nu vor exista astfel de prevederi,” a explicat INS în răspunsul său.
În multe țări din Europa există legislație care determină un cadru legal pentru munca sexuală. România nu se numără printre aceste țări. Un studiu al Parlamentului European din 2021 arăta că România, Croația și Lituania sunt singurele țări din Uniunea Europeană care încă pedepsesc prin lege lucrătorii sexuali. În țări precum Germania, Spania, Italia și Grecia, munca sexuală este legalizată. Conform legislației din țara noastră, prostituția este considerată contravenție și se pedepsește cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
În urma controverselor din spațiul public de după actualizarea nomenclatorului CAEN, și ONRC a emis, în 22 ianuarie, un comunicat pentru a clarifica situația codului 9699.
„Menționăm că nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România. Cu privire la afirmațiile vehiculate în spațiul public referitoare la introducerea prostituției ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului întrucât nu este legalizată în România,” se menționa în comunicat.
Cu alte cuvinte, codurile CAEN nu funcționează ca prevederi legale, ci sunt coduri administrative. Nomenclatorul nu poate anula legi deja în vigoare, așa cum este cazul prostituției.
Concluzie
Afirmația că guvernul României a legalizat prostituția este falsă. Confuzia a apărut deoarece noul nomenclator CAEN include un cod european, dar în România prostituția rămâne ilegală.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|