schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
Tensiunile militare din ultima perioadă au generat un val de dezinformare, care îl vizează și pe președintele Franței, Emmanuel Macron. După inițiativele sale privind situația din Ucraina și disensiunile cu SUA, Macron a fost ținta unor teorii care îl dau ca actor principal al destabilizarii armate mondiale. De exemplu, unii utilizatori susțin că președintele Franței ar fi amenințat cu războiul nuclear.
„MACRON ÎNCEPE AL 3-lea Război Mondial – Tocmai a amenințat cu războiul nuclear în timp ce Cabala Globalistă activează armele nucleare ale Franței pentru a-și servi agenda- O amenințare directă la adresa Europei, a suveranității și a întregii umanități.”
Emmanuel Macron a făcut, recent, declarații semnificative cu privire la armele nucleare ale Franței și rolul acestora în securitatea europeană, însă nu a „amenințat cu războiul nuclear”.
În 5 martie 2025, în timpul unui discurs televizat, el a subliniat necesitatea ca Franța să ia în considerare extinderea descurajării sale nucleare pentru a proteja aliații europeni, în special în contextul amenințărilor percepute din partea Rusiei și al îngrijorărilor legate de angajamentul SUA față de NATO.
Este important de subliniat că Franța este singura putere nucleară din Uniunea Europeană. Și Marea Britanie are focoase nucleare, însă acestea se află în afara UE, în urma Brexit.
Macron a afirmat că arsenalul nuclear al Franței este „complet, suveran și francez până la capăt”, subliniind că autoritatea de a utiliza aceste arme aparține exclusiv președintelui francez. A mai declarat că: „Indiferent ce se întâmplă, decizia a fost întotdeauna și va rămâne în mâinile Președintelui Republicii”.
În discursul său, Macron a descris Rusia ca fiind o amenințare pentru Franța și Europa, exprimându-și îngrijorarea față de acțiunile agresive ale Rusiei, inclusiv manevrele militare și atacurile cibernetice. Aceste comentarii reflectă o schimbare strategică mai largă, ca răspuns la modificările politicii externe americane sub președintele Trump, care au ridicat îndoieli cu privire la sprijinul american pentru securitatea europeană.
Președintele francez a anunțat intenția unor discuții cu partenerii europeni despre posibilitatea extinderii sferei de acțiune a descurajării nucleare a Franței. Această mișcare urmărește să îmbunătățească securitatea colectivă în rândul națiunilor UE, în contextul temerilor că dezangajarea SUA ar putea lăsa Europa vulnerabilă.
Totuși, declarațiile lui Macron privind securitatea Europei au stârnit unele neclarități, iar în acest moment nu există o colaborare formală solidă, în afara unor discuții informale cu anumiți parteneri europeni.
Kremlinul a reacționat puternic la propunerile lui Macron. Ministrul de externe Serghei Lavrov l-a acuzat că face amenințări la adresa Rusiei. Lavrov a sugerat că astfel de discuții ar putea escalada și mai mult tensiunile.
Emmanuel Macron nu a amenințat cu un conflict nuclear. Acest lucru este fals. Președintele Franței a oferit protecția nucleară a țării sale celorlalte țări din UE, în contextul tensiunilor tot mai mari de la nivel mondial și în condițiile în care Franța este singura putere nucleară a Uniunii.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|