schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
O dezinformare care circulă în mediul online susține că un submarin vechi de 3.000 de ani ar fi fost descoperit în Siberia, iar această descoperire „a uimit experții din întreaga lume”. Postarea respectivă este însoțită de o imagine care prezintă un obiect metalic de mari dimensiuni, parțial îngropat, cu un design ce sugerează o construcție tehnologică avansată.
Imaginea din postare a fost analizată cu ajutorul a trei instrumente de verificare pentru a stabili dacă a fost sau nu generată de inteligența artificială (AI). A reieșit astfel că această fotografie a fost creată cu ajutorul AI.
În textul postării și în articolul la care se face trimitere nu este menționat niciun expert, instituție de profil sau detalii concrete care ar putea susține autenticitatea informației. Lipsa acestor surse oficiale este deseori un indicator al dezinformărilor.
Primele prototipuri de submarine cunoscute au fost realizate abia la începutul secolului al XVII-lea. Inventatorul olandez Cornelis Drebbel a proiectat și testat în jurul anului 1620 primele submarine funcționale, construite pe baza unor bărci acoperite cu piele impermeabilă. Aceste aparate se puteau scufunda la o adâncime de aproximativ cinci metri și rămâneau scufundate timp de câteva ore, folosind saci umpluți cu apă pentru scufundare și tuburi asemănătoare cu cele prin care respiră astăzi scafandrii moderni pentru a asigura aerul necesar echipajului.
Acum 3.000 de ani, civilizația nu dispunea de cunoștințele sau tehnologiile necesare pentru a construi vehicule subacvatice. Cele mai avansate nave de transport sau război ale epocii erau realizate din lemn și propulsate exclusiv cu vâsle sau vele. Sursele de energie disponibile erau limitate la forța musculară umană sau animală, iar sistemele matematice și inginerești erau rudimentare, nefiind capabile să susțină calcule și construcții complexe precum cele necesare unui submarin.
De asemenea, nu există dovezi arheologice care să ateste descoperirea unui astfel de obiect în regiunea Siberiei sau oriunde altundeva în lume.
Afirmația potrivit căreia ar fi fost descoperit un submarin vechi de 3.000 de ani în Siberia nu este susținută de dovezi istorice, arheologice sau științifice. Imaginea distribuită este generată de inteligența artificială, iar contextul tehnologic al epocii respective exclude posibilitatea existenței unor astfel de aparate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|