schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
Pacienții bolnavi de cancer primesc tot mai des oferte pentru tratamente alternative care nu au dovezi științifice, precum cremele din plante, dietele stricte sau suplimentele care sunt promovate ca leacuri.
Un utilizator Facebook a distribuit un videoclip în care o femeie, sancționată în 2019 de „Comisia pentru Plângeri în Domeniul Sănătății din New South Wales” (HCCC) pentru oferirea de sfaturi medicale riscante persoanelor vulnerabile, susține că o cremă hormonală ar putea trata cancerul de sân. Aceasta afirmă că a recomandat crema unei femei de 55 de ani, diagnosticată cu această boală.
În videoclip, Barbara O’Neil spune că femeia care suferea de cancer i-ar fi mărturisit: „Știu că metodele naturale sunt metodele lui Dumnezeu și așa a început să pună în aplicare simplul tratament natural”. O’Neill continuă: „A luat decizia de a nu mânca niciun fruct, fără zaharuri în dieta ei timp de șase săptămâni, a început să aplice și „Anna’s Wild Yam Cream” care este crema cu hormoni”.
Barbara O’Neill a susținut că femeia diagnosticată cu cancer de sân a folosit crema cu hormoni, după ce aceasta s-a alăturat refugiului „Misty Mountain Lifestyle”, pe care îl conduce împreună cu soțul ei. Cel mai ieftin program de relaxare și tratament aici costă 3.650 de dolari de persoană, pentru opt zile, dar prețurile pot ajunge până la 8.800 de dolari pentru o persoană, la care se adaugă diverse costuri pentru tratamente suplimentare.
Pe site-ul Barbarei O’Neill, produsul este listat la prețul de 65 de dolari și este descris astfel: „Această cremă conține extract de yam sălbatic, considerat benefic pentru echilibrarea hormonală și reducerea simptomelor menopauzei, precum bufeurile și transpirațiile nocturne”.
În schimb, pe site-ul oficial „Anna’s Wild Yam Cream”, crema este disponibilă la prețul de 48 de dolari și este prezentată ca un produs utilizat în medicina pe bază de plante din Occident pentru ameliorarea durerilor și spasmelor menstruale, precum și pentru reducerea frecvenței simptomelor menopauzei. Crema conține: vitamina E, yam sălbatic, aloe vera și arborele cast.
De asemnea, femeia că pacienta aplică comprese cu ulei de ricin pe nodulii de sân. Studiile științifice arată că yamul sălbatic nu este un tratament sau un mijloc de prevenire a cancerului de sân. Deși conține diosgenină, o substanță care imită hormonii, nu există dovezi care să susțină eficiența sa în combaterea cancerului. Mai mult, pentru persoanele cu cancer de sân sensibil la hormoni, yamul sălbatic ar putea reprezenta un risc, deoarece ar putea stimula creșterea tumorilor.
Deși pe site-ul oficial al cremei nu este menționat că ar fi un produs hormonal, planta „yam sălbatic” conține, printre altele, fitoestrogeni, adică compuși de origine vegetală care pot imita sau influența efectele estrogenului, un hormon uman. Astfel, crema conține substanțe cu efecte similare hormonilor, însă nu hormoni propriu-ziși. Este utilizată în medicina naturistă pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, precum și pentru durerile articulare.
Studiul „Efectele extractului de rădăcina de yam sălbatic (Dioscorea villosa) asupra profilului de expresie genică al celulelor de cancer mamar triplu negativ” arată că acest extract, chiar și în doze mici, poate modifica expresia genelor în celulele canceroase mamare triplu negative. Cercetătorii au observat că substanța stimulează răspunsul imunitar și interferează cu ciclul celular, ceea ce sugerează un potențial rol în combaterea acestui tip de cancer.
Organizația „Breast cancer” recomandă ca persoanele cu cancer mamar hormon-sensibil să evite yamul sălbatic, deoarece diosgenina din plantă poate acționa ca estrogenul. Deși există mai multe tipuri de yam sălbatic, unele conțin diosgenină, care în laborator poate fi transformată în estrogen. Totuși, nu se știe dacă acest proces are loc și în corpul uman. De asemenea, studiile arată că crema de yam sălbatic nu este mai eficientă decât un placebo pentru controlul bufeurilor.
Cancerul de sân este cel mai întâlnit tip de cancer la femei reprezentând peste 1 din 10 noi diagnostice de cancer anual.
685.000 de decese din cauza cancerului de sân au avut loc în 2020 și s-a estimat că până în 2040, se preconizează că incidența cancerului de sân va crește la peste 3 milioane de cazuri noi și 1 milion de decese anual, din cauza creșterii populației și îmbătrânirii acesteia. Vârsta, sexul, moștenirea genetică și hormonii sunt principalii factori de risc. Mamografia ajută la depistarea timpurie, ceea ce crește șansele de supraviețuire.
Diagnosticul cancerului de sân se stabilește prin imagistică și biopsie, iar tratamentul include intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie și terapii specifice fiecărui caz. Medicii nu recomandă renunțarea la aceste tratamente în favoarea unor produse promovate online, precum cremele sau suplimentele naturiste. Alegerea unor astfel de alternative în locul terapiilor validate științific poate pune viața în pericol.
Șansele de vindecare depind de stadiul bolii, iar tratamentele pot avea diverse efecte secundare. Prevenția și informarea sunt esențiale pentru a reduce cazurile și a îmbunătăți rezultatele.
Barbara O’Neill, naturopată australiană, a mai promovat diverse tratamente nevalidate științific, inclusiv utilizarea bicarbonatului de sodiu pentru cancer. Din acest motiv, autoritățile i-au interzis să practice medicina.
Un articol publicat pe Science Feedback subliniază că Barbara O’Neill nu dispune de calificări medicale recunoscute, iar informațiile sale despre yamul sălbatic și uleiul de ricin sunt inexacte. O’Neill susține că pastilele contraceptive provoacă PCOS și că yamul sălbatic și uleiul de ricin pot vindeca aceste afecțiuni. Însă, studiile arată că pastilele contraceptive nu cauzează PCOS și pot ajuta la reglarea ciclului menstrual și reducerea sângerărilor abundente.
Afirmația că „Anna’s Wild Yam Cream” tratează cancerul de sân este falsă. Yamul sălbatic și uleiul de ricin nu tratează cancerul și nu pot înlocui tratamentele recomandate de medici, cum sunt sunt operațiile, radioterapia și chimioterapia. Persoana din videoclip, Barbara O’Neill, a fost acuzată de șarlatanie în trecut și i s-a retras dreptul de liberă practică.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|