schema:text
| - Verkiezingen Duitsland
Video toont hoe vervalste stembiljetten worden vernietigd
25.2.2025, 14:11 (CET)
Op zondag 23 februari trok Duitsland naar de stembus. De verkiezingen kenden twee winnaars: de christendemocraten van de CDU/CSU zijn de absolute winnaar met 28,5 procent van de stemmen. Daarnaast haalde de radicaal-rechtse partij AfD een historische winst met 20,8 procentpunt van de stemmen.
Berichten op sociale media plaatsen echter vraagtekens bij de betrouwbaarheid van die uitslag. Zo tonen ze een video waarin te zien zou zijn hoe "vlak voor de verkiezingen" de stemmen voor AfD met een papierversnipperaar worden vernietigd. Een blik op enkele details laat snel zien dat het om vervalsingen gaat.
Beoordeling
De stembrieven en biljetten uit de video zijn vervalst. Dat schrijft een verkiezingsfunctionaris van de deelstaat Hamburg, waaraan de brieven en biljetten ten onrechte werden toegeschreven.
Feiten
Op basis van de namen op de vermeende stembiljetten, zoals bijvoorbeeld die van Falko Droßmann, is het duidelijk dat de kandidaten afkomstig zijn uit Bondsdagdistrict 18, Hamburg-Mitte. In Duitsland wordt tijdens de Bondsdagverkiezingen twee keer gestemd: eenmaal op een kandidaat uit het eigen district en eenmaal op een partij.
Volgens de lokale kiesautoriteit van Hamburg zijn de getoonde documenten echter vervalsingen.
Biljetten en brieven vervalst
In een persbericht op de website van de deelstaat Hamburg, zegt Hamburgs verkiezingsfunctionaris Oliver Rudolf, dat "op basis van verschillende uiterlijke kenmerken het duidelijk is dat de documenten die in de video worden getoond geen officiële stembiljetten per post zijn, maar een vervalsing".
Vier details wijzen daar volgens Rudolf op:
Ten eerste is de kleur van de rode envelop in de video verkeerd. Ook is de envelop verkeerd geëtiketteerd en heeft het de verkeerde flap, stelt het persbericht. Een foto van een echte stembiljettenenvelop, gepubliceerd door het kiesbureau van de deelstaat Hamburg, bevestigt dit: daar is de flap hoekiger dan in de video (zie bijvoorbeeld op seconde 0:42 ter vergelijking) en is die gelabeld. Ook de rode kleur is verschillend.
Ten tweede zijn sommige stembiljetten uit de video foutief gevouwen. Een foto toont (links) hoe een stembiljet normaal gevouwen wordt. In de video zijn bepaalde brieven in de omgekeerde richting gevouwen (zie bijvoorbeeld 0:34 en 1:36). De stembiljetten in de video zijn met andere woorden niet uniform.
Voorts ziet de witte envelop er in de video (zie seconde 0:47) ook anders uit dan in werkelijkheid. De flap ziet er qua vorm anders uit, net zoals de etikettering: in het origineel staat "Bundestagswahl" linksboven op de voorkant, terwijl de vervalsing in de video anders is bedrukt.
Ten slotte stelt de verkiezingsfunctionaris dat de manier van lijmen ook anders is. In tegenstelling tot in de video (zie bijvoorbeeld op 1:00) zijn echte enveloppen niet op drie punten gelijmd, maar hebben ze een doorlopend gelijmde rand.
Onderzoek door staatspolitie
Ondanks al deze fouten gaat het om een goed uitgewerkte vervalsing. De inhoud van de stembiljetten is correct, zoals blijkt uit een vergelijking met de kandidaten voor de eerste stem in Hamburg-Mitte en met de lijsten van de deelstaten voor de tweede stem.
Het is niet bekend waar en wanneer de valse video is opgenomen en wie erachter zit. De staatspolitie voert momenteel een onderzoek uit.
Dit soort video's doken eerder al op bij andere verkiezingen. Zo verscheen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen afgelopen jaar een video waarin zogezegd stembiljetten voor Donald Trump vernietigd werden. Dat ging toen ook om een neppe video.
(Stand van zaken: 25.2.2025)
Links
Facebookpost (gearchiveerd met video)
X-bericht (gearchiveerd met video)
Over Falko Droßmann (gearchiveerd)
Over verkiezingen Duitsland (gearchiveerd)
Persbericht Hamburg (gearchiveerd)
Over stembiljetten in Hamburg (gearchiveerd)
Kandidaten eerste stem & lijsten tweede stem (gearchiveerd I & II)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.
|