schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
Întâlnirea de la Londra, din 3 martie 2025, dintre liderii Uniunii Europene și Volodimir Zelenski, a alimentat dezinformările potrivit cărora Europa vrea să intre în războiul împotriva Rusiei. O postare în acest sens susține că: „Sa hotărît soarta Europei .Samitul de ieri la Londra au hotărît război mondial cu Rusia ,fara nici un ajutor exterior …deci intrăm în război toată Europa”.
Summitul din 3 martie 2025 a reunit lideri europeni, inclusiv Turcia, alături de secretarul general al NATO, lideri ai Canadei și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Obiectivul principal al reuniunii a fost sprijinirea Ucrainei și consolidarea securității europene, după recentele tensiuni dintre Casa Albă și regimul de la Kiev. Retragerea sprijinului american pentru Ucraina a făcut necesară această întâlnire.
Premierul Marii Britanii a declarat clar că summitul nu a fost despre escaladarea războiului, ci despre găsirea unei soluții pentru „un viitor de pace justă și durabilă”.
„Împreună, am reafirmat hotărârea de a lucra pentru o pace permanentă în Ucraina, în parteneriat cu Statele Unite. Securitatea Europei este responsabilitatea noastră înainte de toate”, a spus Keir Starmer.
De asemenea, a subliniat că Ucraina trebuie să fie capabilă să se apere și să descurajeze noi agresiuni rusești:„Ucraina trebuie să poată să se apere și să se protejeze de o viitoare agresiune rusă. Nu trebuie să existe discuții despre Ucraina fără Ucraina.”
Niciun document oficial sau declarație nu susține ideea cum că a fost decisă intrarea Europei în război cu Rusia. Dimpotrivă, liderii europeni au subliniat că orice viitor acord de pace trebuie să includă garanții solide pentru Ucraina.
Secretarul general NATO, Mark Rutte, a menționat că Europa trebuie să sprijine Ucraina, dar nu a vorbit despre o implicare directă în conflict:„Sprijiniți Ucraina astăzi. Toată Europa va trebui să ofere mai mult. Cu toții dorim un acord de pace, iar acesta trebuie să dureze.”
Și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reafirmat că obiectivul este întărirea Ucrainei pentru a preveni noi agresiuni: „Avem nevoie de garanții de securitate cuprinzătoare. Aceasta înseamnă că trebuie să punem Ucraina într-o poziție de forță, astfel încât să aibă mijloacele necesare pentru a se întări și proteja, de la supraviețuirea economică până la reziliența militară.”
Prin urmare, postarea afirmă că Europa ar intra într-un război global cu Rusia, dar declarațiile oficialilor contrazic acest lucru. Obiectivul summitului nu a fost escaladarea conflictului, ci prevenirea unei noi agresiuni rusești.
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a declarat că țara sa dorește o pace justă și durabilă:„Pacea pe care o imaginăm pentru viitor trebuie să fie justă, onestă și, cel mai important, durabilă”.
Mai mult, s-a discutat despre rearmarea Europei pentru a evita vulnerabilități viitoare, dar nu s-a anunțat nicio decizie privind un conflict direct cu Rusia. Ursula von der Leyen a explicat:
„Trebuie să reechipăm urgent Europa. Pentru aceasta, voi prezenta un plan cuprinzător liderilor despre cum să reechipăm Europa pe 6 martie, când vom avea Consiliul European.”
Printre deciziile luate la summit se numără:
– Creșterea ajutorului militar pentru Ucraina. Premierul britanic a declarat:„Vom intensifica sprijinul nostru militar, asigurându-ne că Ucraina are sprijinul necesar pentru a-și antrena forțele armate și accelerând sprijinul nostru în domeniile cele mai necesare.”
– Intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei:„Vom pune o presiune suplimentară asupra Rusiei prin creșterea sancțiunilor, inclusiv asupra veniturilor din energie ale Rusiei, și prin întărirea aplicării măsurilor existente.”
– Asigurarea securității Ucrainei pe termen lung: „Ucraina trebuie să aibă garanții de securitate solide în momentul în care se va încheia orice acord de pace, pentru ca Rusia să nu o invadeze din nou.”
Postarea conține informații false. Nu s-a discutat despre o intrare a Europei în război cu Rusia, ci despre consolidarea sprijinului pentru Ucraina și prevenirea unei noi agresiuni. Obiectivul liderilor europeni a fost să asigure securitatea Ucrainei și să întărească apărarea Europei, nu să declare un război mondial. Este adevărat că tensiunile militare pe continentul european sunt în creștere, însă acest summit nu determină intrarea Europei în război.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|