schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
Într-un videoclip postat pe Facebook în 8 ianuarie, o persoană susține că românilor plecați în străinătate li s-ar impozita banii la casele de schimb valutar din România, dacă suma depășește 2.000 de euro.
Utilizatorul susține că măsura s-ar aplica începând din ianuarie 2025: „De la 1 ianuarie, toată lumea care merge în România cu poznarele pline de bani (…) casa de schimb valutar trimite un raport la ANAF și tot ce schimbi peste 2.000 de euro se impozitează la ANAF cu 5% (…) Deci banii pe care-i câștigăm aici, îi impozitează până la urmă ANAF-ul în România”.
În ședința de Guvern din 18 decembrie 2024, pe ordinea de zi a fost inclus un proiect de lege pentru „modificarea și completarea Legii 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”.
Articolul 9 din proiectul de lege ar introduce noi prevederi în legea menționată, la articolul 13 alineatul (2), în felul următor:
„(21) Casele de schimb valutar au obligația de a aplica măsurile standard de cunoaștere a clientelei atunci când se efectuează tranzacții a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 2.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se efectuează printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni care au o legătură între ele.
(22) Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale au obligația de a aplica măsurile standard de cunoaștere a clientelei atunci când se efectuează tranzacții a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 1.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se efectuează printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni care au o legătură între ele.”
Dacă proiectul de lege ar intra în vigoare, aceste prevederi ar fi adăugate în Legea 129/2019 chiar după alineatul (2), unde se vorbește despre „măsuri standard de cunoaștere a clientelei”.
În prezent, alineatul (2) conține doar următoarele informații: furnizorii de servicii de jocuri de noroc au obligația de a „aplica măsurile standard de cunoaștere a clientelei în momentul colectării câștigurilor, la cumpărarea sau schimbarea de jetoane atunci când se efectuează tranzacții a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 2.000 euro, printr-o singură operațiune”.
Așadar, proiectul de lege, dacă ar fi adoptat, ar introduce doar măsuri de identificare a persoanei care a făcut schimbul valutar și de monitorizare a tranzacțiilor, dacă suma de bani este una mare, similar cu procedura aplicată veniturilor din jocuri de noroc.
În proiectul de lege nu se menționează nimic despre taxarea/impozitarea acelor sume de bani. Nici legea aflată deja în vigoare nu prevede impozitarea unor astfel de sume.
Legislația actuală stabilește măsurile standard de cunoaștere a clientelei, conform articolului 11, ca fiind următoarele:
„a) identificarea clientului și verificarea identității acestuia pe baza documentelor, datelor sau informațiilor obținute din surse sigure și independente
Modificările aduse prin proiectul de lege vin în contextul unei evaluări făcute de Moneyval, prin care s-au identificat lipsuri la nivelul sistemului național de prevenire și combatere a spălării banilor și care a concluzionat că trebuie să actualizăm legea. Moneyval este Comitetul de Experți pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor și a Finanțării Terorismului al Consiliului European.
În plus, proiectul de lege nu impune raportarea tranzacțiilor de la casele de schimb la autorități.
În schimb, legea aflată în vigoare prevede că tranzacțiile despre care se suspectează că ar avea legătură cu spălarea de bani sau finanțarea terorismului trebuie raportate la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), potrivit articolului 6.
De asemenea, articolul 7 mai prevede că entitățile raportoare au deja obligația să raporteze către Oficiu tranzacțiile următoare:
– tranzacțiile cu sume în numerar a căror limită minimă este 10.000 de euro
– transferurile externe în și din conturi de minim 10.000 de euro
– remiterea de bani în limita de 2.000 de euro: atunci când se trimit bani de la o persoană la alta fără a deschide un cont bancar pentru expeditor sau destinatar.
În orice caz, proiectul de lege nu a intrat încă în vigoare, așa că niciuna dintre prevederile pe care le conține nu a avut efecte la 1 ianuarie 2025 și nu are efecte în prezent.
După ce a fost redactat de Guvern, proiectul a fost înregistrat la Senat în procedură de urgență, pe 19 decembrie 2024. Asta înseamnă că Senatul trebuie să se pronunțe pe acest subiect în 30 de zile de la înregistrare, iar dacă nu o face, proiectul este adoptat tacit și se trimite la Camera Deputaților. Dacă și după ce proiectul trece de Camera Deputaților, acesta trebuie să fie promulgat de președinte și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Abia după ce acești toți pași vor fi parcurși, măsurile introduse în proiect vor începe să fie aplicate. Totodată, trebuie să ținem cont de faptul că proiectul poate suferi modificări până la intrarea în vigoare și nu este garantat că va fi adoptat în forma în care se află acum.
În concluzie, banii schimbați la casele de schimb valutar în valoare mai mare de 2.000 de euro nu sunt impozitați din 1 ianuarie 2025. Nici în proiectul de lege care prevedere identificarea clienților care tranzacționează sume atât de mari nu sunt incluse prevederi legate de o impozitare de 5%.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|