schema:text
| - Σε μέσα ενημέρωσης και σε τηλεοπτική εκπομπή κυκλοφόρησε βίντεο συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό πως δείχνει αλεξιπτωτιστές της Χαμάς να προσγειώνονται σε φεστιβάλ που γινόταν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της εισβολής της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς το επίμαχο βίντεο προέρχεται από αθλητική εκδήλωση στην Αίγυπτο και κυκλοφόρησε στα social media στα τέλη Σεπτέμβρη.
Αναπαραγωγές του ισχυρισμού σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια: eleftherostypos.gr, magnesianews.gr, topontiki.gr, lykavitos.gr, ufight.gr
Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός
Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:
Ένα συγκλονιστικό βίντεο από την στιγμή που οι τρομοκράτες της Χαμάς προσγειώνονται στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ, στο νότιο Ισραήλ, λίγα δευτερόλεπτα πριν αρχίσουν το αιματοκύλισμα, βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Το συγκλονιστικό βίντεο κατέγραψε ένας από τους θεατές του φεστιβάλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι νεκροί είναι πάνω από 250, ενώ υπάρχει και ένας απροσδιόριστος ανθρώπων που απήχθησαν από τους τρομοκράτες και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως βλέπουμε στο βίντεο οι τρομοκράτες της Χαμάς προσγειώνονται στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ με αλεξίπτωτα.
Το εξεταζόμενο βίντεο προβλήθηκε και στην πρωινή εκπομπή “Πρώτη Εικόνα” του τηλεπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στις 9 Οκτωβρίου 2023, συγκεκριμένα στο 47:10. Παρακάτω παραθέτουμε το επίμαχο απόσπασμα όπως προβλήθηκε στην εν λόγω εκπομπή.
Ανάλυση του ισχυρισμού
Όπως αναφέραμε και σε πρόσφατα άρθρα μας, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ, η αιματηρή διαμάχη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ συνεχίζεται, ενώ μαζί με τα εξελισσόμενα γεγονότα έχει γνωρίζει έντονη έξαρση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων στα social media που συνδέουν εσφαλμένα, μεταξύ άλλων, διάφορα βίντεο με την επίμαχη επίθεση.
Το υπό εξέταση βίντεο
Αρχικά, όπως παρατηρούμε στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα και στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, το επίμαχο βίντεο προέρχεται από λογαριασμό του TikTok με την ονομασία @eslarme1.
Παρότι το εξεταζόμενο βίντεο δεν είναι πλέον διαθέσιμο στον προαναφερόμενο λογαριασμό στο TikTok, από την αρχειοθέτησή του βλέπουμε ότι δημοσιεύθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2023, αρκετές ημέρες πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Επιπλέον, όπως βλέπουμε στο στιγμιότυπο που ακολουθεί, η εν λόγω ανάρτηση έχει ως σήμανση τοποθεσίας (location tag) την Αίγυπτο (मिस्र) και όχι το Ισραήλ.
Ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει αναρτήσει και άλλα παρόμοια βίντεο στο TikTok στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Google Translate για την μετάφραση των hashtags που συνοδεύουν τα εν λόγω βίντεο, βλέπουμε να γίνεται αναφορά στο αθλητικό κέντρο El-Nasr Sporting Club, το οποίο βρίσκεται στο Κάιρο της Αιγύπτου.
Το γεγονός ότι το υπό εξέταση βίντεο δείχνει στην πραγματικότητα πλάνα από αθλητική εκδήλωση στο El-Nasr Sporting Club της Αιγύπτου επιβεβαιώνεται και από τη σύγκριση των στιγμιότυπων που ακολουθούν.
Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα χρησιμοποιούν ως πηγή μία ανάρτηση από την πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), στην οποία, ωστόσο, όπως βλέπουμε και στα παραδείγματα στην αρχή του παρόντος άρθρου, έχει προστεθεί σήμανση η οποία αναφέρει ότι ο ισχυρισμός που συνοδεύει το επίμαχο βίντεο είναι ψευδής, καθώς δημοσιεύθηκε στο TikTok στις 27 Σεπτεμβρίου και προέρχεται από κάποια εκδήλωση στην Αίγυπτο.
Η επίθεση της Χαμάς σε μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ
Παρότι το βίντεο που παραθέτουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα δεν σχετίζεται, όπως είδαμε, με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το γεγονός πως μέλη της Χαμάς επιτέθηκαν σε μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ κατά της εισβολή τους στη χώρα είναι αληθές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την επίθεση στο φεστιβάλ Supernova που έλαβε χώρα στην περιοχή Kibbutz Re’im του νότιου Ισραήλ σε απόσταση περίπου 5.3 χιλόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφές υλικό που να δείχνει πως η εν λόγω επίθεση έγινε με τη χρήση αλεξίπτωτων. Πραγματικά πλάνα της επίθεσης που κυκλοφόρησαν δείχνουν πανικόβλητο κόσμο να τρέχει να σωθεί από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς της Χαμάς εναντίον τους και την απαγωγή μιας νεαρής γυναίκας από μέλη της οργάνωσης, ενώ έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 260 άνθρωποι νεκροί στο χώρο του φεστιβάλ.
Τι ισχύει για την εισβολή μελών της Χαμάς με αλεξίπτωτα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ και βίντεο από διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι αλήθεια πως ορισμένα μέλη της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς. Μάλιστα, σε ρεπορτάζ του SkyNews στις 7 Οκτωβρίου, εντοπίζουμε βίντεο του οποίου ένα πολύ σύντομο απόσπασμα έχει συμπεριληφθεί στα πλάνα που προβλήθηκαν στην εκπομπή “Πρώτη Εικόνα” του ΣΚΑΪ την οποία προαναφέραμε. Σύμφωνα με το SkyNews, τα εν λόγω πλάνα τραβήχτηκαν από μέλη της Χαμάς.
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το εξεταζόμενο βίντεο δεν σχετίζεται με την πρόσφατη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στην πραγματικότητα πρόκειται για βίντεο που δείχνει αθλητική εκδήλωση στην Αίγυπτο και κυκλοφόρησε στο TikTok στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, αρκετές μέρες πριν την επίθεση της Χαμάς.
Δημοσιογράφος / Fact-checker με αντικείμενο την επιστημονική αρθρογραφία και την κατάρριψη ψευδοεπιστημών.
|