schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
Într-un podcast cu prezentatorul Mihai Morar, Crin Antonescu a vorbit, printre altele, despre realizările sale din perioada 1997-2000, când deținea funcția de ministru tineretului și sportului și a declarat: „Sunt foarte puține (țările – n.red) care au rentă viageră pentru sportivi”. (min. 46)
Care-i faza cu rentele viagere pentru sportivi și câte țări din Uniunea Europeană oferă astfel de beneficii sportivilor medaliați.
Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 este cea care reglementează rentele viagere pentru sportivi.
Conform acestei legi, sportivii de performanță care au obținut medalii de aur, argint sau bronz la Jocurile Olimpice, precum și medalii de aur la campionatele mondiale și europene de seniori, în probe olimpice, au dreptul, la cerere și cu confirmarea Ministerului Tineretului și Sportului, la o rentă viageră lunară. Aceasta este echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie și nu poate depăși echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie.
Această sumă crește în funcție de numărul de medalii primite la concursuri.
În noiembrie 2024, cea mai mică rentă viageră plătită de către stat a fost de 3.493 lei, iar cea mai consistentă a fost de 16.635 lei.
Țări care au protecție socială pentru sportivii de performanță:
Croația: Art. 3 „Sportivul care a câștigat o medalie la Jocurile Olimpice/Paralimpice/Jocurile Olimpice pentru Surzi și la Campionatul Mondial de seniori în sport și disciplină olimpică/paralimpică și sport și disciplină olimpică depune o cerere de exercitare a dreptului la indemnizație lunară permanentă”.
Finlanda: Secț. 1 „O pensie suplimentară de atlet poate fi acordată unui sportiv care locuiește sau a locuit permanent în Finlanda, ca recunoaștere a unei medalii de aur pe care a primit-o la Jocurile Olimpice”.
Ungaria: Articolele 59/60 „Cuantumul rentei de medaliat pentru primul loc este suma corespunzătoare câştigului salarial mediu brut nominal naţional”.
Polonia: Articolul 36 „Avantaje pentru reprezentanții polonezi la jocurile olimpice … (3) Prestația datorată într-un anumit an bugetar se determină pe baza sumei de bază pentru membrii corpului funcționarului public”
Lituania: Articolul 28. Condiții și proceduri de plată a rentelor foștilor sportivi „Un cetățean al Republicii Lituania care și-a încheiat cariera sportivă are dreptul de a primi o pensie”
Țări care nu au protectie socială a sportivilor de performanță:
*Bonusurile sunt sume de bani plătite de către comitetele olimpice naționale din fonduri alocate de la bugetul de stat.
*Nu oferă bonusuri de la bugetul de stat, există totuși posibilitatea unor donații din partea sectorului privat pentru anumite premii în bani.
Declarația lui Crin Antonescu este adevărată: mai mult de jumătate dintre statele europene nu acordă sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice rente viagere pentru performanțe deosebite în cadrul unor competiții sportive mondiale.
*Sursă foto: Crin Antonescu / Facebook
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|