schema:text
| - Despre
-
Toate Verificările
-
Resurse
-
Proiecte speciale
-
Blog
-
Contact
-
Elena Lasconi a criticat reglementarea mass-media, în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Candidata crede că televiziunilor le convine să aibă invitați senzaționaliști, pentru că amenzile sunt mici și se compensează cu publicitatea adusă de rating. Afirmațiile au fost făcute în 27 februarie 2025, în cadrul emisiunii Piața Victoriei la Europa FM. După remarca despre lipsa de instituții care să se ocupe de rețelele sociale, ea susține că televiziunilor le este convenabil să plătească o amendă de 5.000 de lei, dacă „lor le crește rating-ul”:
„Nu s-au mai schimbat de exemplu, amenzile cred că de 16 ani la CNA”.
Dacă s-au schimbat în ultimii 16 ani amenzile care pot fi date de Consiliul Național al Audiovizualului.
În legea 504/2002, intitulată și Legea Audiovizualului, sunt menționate, la capitolul 7, sancțiunile care pot fi aplicate de CNA, inclusiv cuantumul amenzilor.
Cuantumurile amenzilor au fost ultima dată modificate pe 22.11.2009 dublând pragurile de amendă pentru abateri precum cele ce țin de reclame nemarcate, mesaje subliminale, încălcarea dreptului la replică, protecția minorilor și respectarea pluralismului politic. De la acea modificare amenzile au rămas la fel până astăzi.
O modificare notabilă ar fi cea din 2014, când s-a scos cuantumul amenzilor penale în cazul transmiterii de programe TV sau radio fără licență (înainte se menționa o amendă între 5.000 și 100.000 de lei). Altă modificare importantă este introducerea amenzilor pentru transmiterea de mesaje discriminatorii și care incită la ură în 2022.
Este de notat, totuși, că în ultimele luni, posturile amendate nu au fost sancționate doar cu valoarea minimă a amenzii. Spre exemplu, cele 12 amenzi primite de Realitatea TV de la campania electorală din 2024 și până acum, doar două au fost minime (5.000 de lei), restul variind între 10.000 și 200.000 de lei. Cel mai des au fost date amenzi pentru încălcarea obligației informării corecte a publicului. Observăm și aplicarea amenzii maxime pentru încălcarea „gravă și repetată” a prevederilor legii audiovizualului privind informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor.
Declarația Elenei Lasconi este adevărată. Pragurile amenzilor aplicabile de CNA sunt aceleași încă din 2009. Deciziile de sancțiune de pe site-ul CNA arată în totuși că sancțiunea minimă este folosită rar.
*Sursă foto: Elena Lasconi / Facebook
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT
|