schema:text
| - Uitbraken van vogelgriep
Vlees en eieren van ingeënte kippen is veilig voor mensen
27.3.2025, 10:16 (CET)
Op meerdere Nederlandse boerderijen is onlangs vogelgriep vastgesteld. Gevaarlijk voor bijvoorbeeld kippen, hoewel een vaccin uitkomst biedt. Maar kunnen wij dan nog wel kippenvlees en -eieren eten? Als het aan een bericht op Facebook ligt niet, want we zouden van het eten van producten van gevaccineerde kippen ziek kunnen worden. Kippenhouders zouden daarnaast opgeroepen worden om hun dieren in te laten enten tegen de ziekte, terwijl die eigenlijk verzonnen zou zijn. Maar die beweringen blijken de plank mis te slaan.
Beoordeling
De vogelgriep wordt geregeld vastgesteld bij Nederlandse pluimveebedrijven. De overheid test bij één bedrijf momenteel een vaccin tegen de ziekte. Vlees en eieren van die ingeënte kippen hebben geen effect op de gezondheid van mensen.
Feiten
De vogelgriep is een besmettelijke ziekte, die vooral bij vogels voorkomt. Sinds vorig jaar raken er in de VS ook steeds meer koeien besmet. Dat mensen de ziekte krijgen, komt vooralsnog maar zelden voor. Wereldwijd zou het tot nu toe om zo’n 1000 mensen gaan, waarvan ongeveer de helft zou zijn overleden.
Inenting
In Nederland vonden in de afgelopen maanden meerdere uitbraken plaats van de vogelgriep. Onder andere in Putten werd de ziekte vastgesteld, zo werd 19 maart bekend. 27.000 dieren moesten geruimd worden om verdere verspreiding te voorkomen.
Pluimvee wordt in Nederland nog niet op grote schaal gevaccineerd. Wel is er al een vaccin beschikbaar, dat goedgekeurd is door het Europees Geneesmiddelenbureau. De overheid is op 10 maart 2025 een pilot gestart met dat vaccin tegen vogelgriep.
Bij één Nederlands pluimveebedrijf, waarvan de naam niet bekend is gemaakt, worden de kuikens gevaccineerd met een vectorvaccin, Innovax-ND-H5. Ook dat project werd al het onderwerp van desinformatie, zo bleek uit een eerdere factcheck van Deutsche Presse-Agentur (dpa).
Veilig voor consumptie
De eieren en het vlees van deze dieren is veilig om te consumeren, heeft het Europees Geneesmiddelenbureau vastgesteld. Het vaccin heeft geen gevolgen voor de dierlijke producten. Ook een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur bevestigde op 25 maart aan dpa via mail dat het vaccin veilig is.
"Om de veiligheid aan te geven wordt gesproken over een wachttermijn of wachttijd. Het gaat om de periode die na de laatste toepassing van een diergeneesmiddel ten minste moet verstrijken alvorens tot productie van levensmiddelen, afkomstig van dat dier, kan worden overgegaan", aldus de woordvoerder.
"De wachttijd voor dit vaccin is vastgesteld op nul dagen", zo omschrijft de woordvoerder. "Direct na toediening zouden de producten dus veilig kunnen worden geconsumeerd." Daarbij komt dat kuikens van één dag oud het vaccin toegediend krijgen, maar pas na 18 weken eieren beginnen te leggen. Die gaan dan in de verkoop en zijn veilig voor consumptie.
(Stand van zaken: 27.3.2025)
Links
Facebookbericht (gearchiveerd)
RIVM over vogelgriep (gearchiveerd)
Volkskrant over besmettingen vogelgriep (gearchiveerd)
CDC over doden door vogelgriep (gearchiveerd)
NVWA over vogelgriep-uitbraak in Putten (gearchiveerd)
NOS over pilot met vaccin vogelgriep (gearchiveerd)
Rijksoverheid - vragen en antwoorden over de vogelgriep en het vaccin (gearchiveerd)
Europees Geneesmiddelenbureau over vaccin vogelgriep (gearchiveerd)
Dierenbescherming over vaccin vogelgriep (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.
|